90,41 kn
12 €
-
1
U košaricu
Zbirka "Vjerske teme i vrijeme", s podnaslovom "Meteorima o svecima i blagdanima" podsjetnik je na pučko vremenoslovlje - stare narodne izreke o vremenu i na njihovog medijski najvećeg promotora - mr. sc. Milana Sijerkovića. Osim tih izreka, zbirka sadrži i znanstveno utemeljene prognoze u stihu i rimi, u kojima se spominju sveci i blagdani, te ističe razlike i valjanost ta dva izvora "vremenskih prognoza".

Zbirka je istodobno i pokušaj pojašnjenja prednosti, mana i korisnosti u svakodnevnom životu tih zanimljivih izreka nastalih u doba kad nije bilo kvalitetnih meteoroloških prognostičkih izračuna temeljenih na znanstvenim istraživanjima, a i svojevrsno upozorenje na aktualne klimatske promjene....

Religiozno-prognostičke izreke pučke meteorologije, odnosno vjersko-prognostičke mudrolije iz pučke meteorologije, prvi su dio zbirke, i to samo one u kojima se spominju sveci i vjerski blagdani.

Osim njih, u zbirci se nalazi i znanstveno utemeljena meteorima o svecima i blagdanima, nastala od 2014. godine, pa se, između ostaloga, možemo podsjetiti na neke nedavne vremenske događaje i (ne)prilike.

U cilju promocije meteorologije i "rimovanja" - u trećem dijelu zbirke nalaze se "aforistične prognoze" - najave, naslovi vremenskih prognoza koji su se povremeno pojavljivali na dijelu medijskih platformi HRT-a s meteorološkim sadržajem, a u četvrtom dijelu ponovljene su "klimatske rime" iz prve zbirke meteorima "Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze".Izdavač:
Naklada Vakula
Tekst:
Zoran Vakula
Lektorica:
Marija Pepelko
Dizajn i tisak:
Lumako tim d. o. o., Zagreb
Jezik:
hrvatski jezik
Dimenzije:
15 x 21 cm
Broj stranica:
104
Uvez:
meki
ISBN:
978-953-50373-4-7
Objava:
prosinac 2023.

@ 2022-2024 Naklada Vakula